Pengalaman Kena Tindih Masa Tidur…antara kepercayaan dan realiti!

Pernah tak anda rasa kena tindih masa tidur? Saya pernah sekali mengalaminya satu ketika dulu semasa tidur di rumah kakak saya di Alor Setar. Ianya satu pengalaman yang sangat mendebarkan. Saya memang betul-betul terasa badan saya ditindih oleh sesuatu sehingga saya tak dapat bergerak langsung, sukar bernafas dan badan saya berpeluh sehingga habis basah baju t’shirt yang dipakai.

Masa tu, memang saya ingat saya kena tindih dengan ‘hantu’. Selepas saya kena tu, keesokan paginya, terus saya minta izin daripada kakak saya untuk balik ke rumah mak di Pahang. Takut beb….huhu.

Masa terus berlalu. Hingga kini, saya dah dengar macam2 cerita dan pengalaman mengenai orang kena tindih dengan ‘hantu’ masa tidur.

Persoalannya, betul ker ‘hantu’ yang tindih? Atau, adakah fenomena ini hanyalah satu tindakbalas tubuh yang semua orang boleh mengalaminya?

Saya pun tidak pasti perkara yang sebenarnya. Adakah pengalaman kena tindih masa tidur ini hanya kepercayaan karut masyarakat melayu, atau ia benar-benar terjadi kerana adanya ‘makhluk halus’ yang membuat kacau?

Berikut ini saya kongsikan 1 artikel yang mengulas tentang perkara ini mengikut pandangan sains. Anda baca dan nilailah sendiri.

Pengalaman Kena Tindih Masa Tidur : Antara kepercayaan dan realiti!

Aku selalu baca segmen pengalaman menyeramkan dalam buku dan bahan bacaan lain. Banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih ni. Betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai menyatakan bahawa, kena tindih ni adalah seperti tak dapat nak gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada, nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam ) dan sebagainya….

Kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena. Aku pun jujur kukatakan, memang pernah ade pengalaman kena ‘tindih’ ni masa skolah menengah dulu. Ada la dalam 3-4 kali juga. Masa tu aku sedar. Boleh buka mata separuh, aku tau aku sedar. Tapi takleh gerak. Kadang2 panik juga, sebab takleh gerak. Pastu 5 minit baru la boleh bergerak. Aku dulu pun takut. Memang ingat kena hempap dah. Dalam hati, ‘hantu’ mana la pulak dok tindih aku ni.

Lepas boleh gerak tu, memang seram sejuk la kita dibuatnya. Tapi, setelah aku masuk U, belajar pasal tubuh badan manusia. Baru la aku tau kebenarannya.

Ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap atau kena tindih. Atau lebih tepatnya lagi disebut ’sleep paralysis’ mengikut istilah medikal nya.

Sleep paralysis atau dimelayukan boleh la disebut sebagai ‘lumpuh waktu tidur’. Ia adalah keadaan yang menyebabkan paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). Temporary paralysis ni selalu berlaku bila time-time nak tidur (hypnagogic paralysis), atau baru2 bangun dari tidur (hypnopompic paralysis).

OK, kebiasaannya badan manusia bila dah tido, dan bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement), atau waktu tengah nyenyak, bijik mata kita akan bergerak2, otak akan bagitau badan kita suruh rehat. So, badan kite kira akan jadi macam kena ’switch off’ sekejap atau dalam keadaan REM atonia (tader muscle tone).

Kalau nak tahu, otak kita ni pun sebenarnya ada ’switch off’ button juga. Ia dipanggil reticular activating system RAS. Bila otak dah ’switch off’ badan, dia pun auto switch off RAS ni. So tinggal la ‘automatic function’ (degupan jantung, bernafas etc.) saja yang ON dan berfungsi. Kiranya macam keadaan ’screensaver’ atau ‘hibernate’ la kalau ianya komputer.

So,bila kita bangun, RAS akan ’switched ON’ balik. Kita sedar ‘fully awake state’. Tapi kadang2, ‘electrical signal’ tak di’activate’ kan oleh otak suruh ’switch on’ balik badan kita. Maka masa tu laa badan kita akan jadi macam lumpuh seketika. Ia berlaku sebelum otak di aktif kan semula.

Haa bunyi cam menakutkan jer, tapi itulah kenyataannya. Tapi paralysis tu tak semestinya ‘complete’ atau ‘full’. Kadang2 keadaan lumpuh tu berlaku ‘partially’ atau sebahagian nya saja. Sebab tu la ada yang boleh gerakkan ibu jari, tapi bahagian2 lain menjadi seolah2 lumpuh dan tidak boleh bergerak.

Satu lagi, ’sleep paralysis’ ni selalu jugak datang sekali dengan ‘hallucinations’ ( halusinasi la) samaada dalam bentuk ‘auditory’ (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau ‘tactile’ (deria sentuhan, terasa mender menindih/menghempap) dan sebagainya.

Antara Sebab2 atau mender2 yang boleh menyebabkan berlakunya ’sleep paralysis’ ini adalah :

  • Tidur dalam posisi terlentang yang terlalu lama
  • Jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
  • Sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni…penat sgt)
  • Stress yang banyak kat otak…masalah keluarga, kewangan dan lain2
  • Pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh basikal dan lain2)
  • Orang yang ader penyakit ‘narcolepsy

So kesimpulannya, jangan laa kita kata fenomena kena hempap atau kena tindih masa tidur ni adalah perbuatan ‘hantu’ atau makhluk halus. Janganlah kita memandai2 tuduh hantu le, jin le, orang bunian le yang dok tindih kita masa tidur. Sebab tahyul jer semua tu. Hakikatnya, fenomena ini adalah satu fenomena biasa yang boleh terjadi pada sesiapa pun. Fenomena ini disebut sebagai ’sleep paralysis’ mengikut istilah perubatan.

By: PakarHowTo

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: